![](/media/lib/91/n-1195815922_276885-8501febad0361960c26415b206579549.jpeg)
Psy lubią tłuszcze, a koty pragną węglowodanów
6 czerwca 2018, 10:39Psy lubią zjeść tłusto, a koty preferują węglowodany, wynika z najnowszych badań nad preferencjami domowych pupili. Badania te rzucają nowe światło na potrzeby żywieniowe zwierząt i pokazują, że nieprawdziwe jest przekonanie, iż koty potrzebują diety wysokobiałkowej.
![](/media/lib/358/n-jablka-bdbd542c961253a304630f1f55293a77.jpg)
Jabłka bio zawierają o wiele bardziej zróżnicowaną i unikatową społeczność bakteryjną
24 lipca 2019, 10:43Prof. Gabriele Berg z Uniwersytetu Technologicznego w Grazu zbadała mikrobiom jabłek. Okazało się, że zwykłe sklepowe jabłka i owoce bio zawierają podobną liczbę bakterii. Biorąc pod uwagę średnie dla poszczególnych elementów owocu, szacujemy, że typowe 240-g jabłko zawiera ok. 100 mln bakterii.
![](/media/lib/505/n-jajka-497a2709bc4be06f361595a78cc80301.jpg)
Jedno jajko dziennie chroni przed chorobami serca
30 maja 2022, 11:18Jedzenie jajek prowadzi do zwiększenia we krwi poziomu korzystnych dla serca metabolitów. Najnowsze badania pokazują, że spożywanie 1 jajka dziennie może zmniejszać ryzyko zapadnięcia na choroby układu krążenia.
![](/media/lib/39/krople-kawy-15226a82a45e5fc326d4dda1a8b789cd.jpg)
Kofeinowe duchy
14 stycznia 2009, 11:12Osoby, które piją dużo kawy, mogą zacząć widzieć i słyszeć nieistniejące rzeczy. Słowem: pojawiają się u nich omamy. Ludziom wychylającym dziennie ponad 7 filiżanek kawy rozpuszczalnej zdarza się to 3-krotnie częściej niż sięgającym po jedną filiżankę (Personality and Individual Differences).
![](/media/lib/47/kawka-cb70d3854dc8a382fe6a04fdf666384f.jpg)
Kawa nie zwiększa czujności
4 czerwca 2010, 09:29Specjaliści z Bristolu dowodzą, że spożycie kawy nie wiąże się z rzeczywistym wzrostem czujności, a ludzie przywiązani do porannego picia małej czarnej doświadczają jedynie złudzenia.
![](/media/lib/106/n-szpinak-b043b5a3e19cdab207940a5b14f55b8e.jpg)
Nanocząstki wpływają na wchłanianie żelaza z jelita
9 marca 2012, 12:51Nanocząstki wpływają na wchłanianie składników odżywczych z przewodu pokarmowego do krwioobiegu (Nature Nanotechnology).
![](/media/lib/179/n-orzechy-19243c3b641a129590cab6187fa7ce44.jpg)
Orzechy zmniejszają ryzyko zgonu
21 listopada 2013, 11:04Z największego przeprowadzonego dotychczas studium wynika, że u osób, które codziennie zjadają garść orzechów dziennie ryzyko zgonu z jakiejkolwiek przyczyny jest w ciągu 30 lat o 20% niższe niż u osób, które w ogóle orzechów nie jedzą. O wynikach badań przeprowadzonych przez ekspertów z Dana-Farber Cancer Institute, Brigham and Women's Hospital oraz Harvard School of Public Health poinformowano na łamach New England Journal of Medicine.
11.000 lat izolacji, a geny lekooporności w mikrobiomie i tak są...
21 kwietnia 2015, 06:24Naukowcy odkryli geny lekooporności w bakteriach przewodu pokarmowego Janomamów z górzystych rejonów południowej Wenezueli, którzy nigdy nie zetknęli się z antybiotykami. Odkrycia sugerują, że bakterie z ludzkiego organizmu dysponowały umiejętnością opierania się lekom na długo przed tym, nim po raz pierwszy zastosowano je do terapii chorób.
![](/media/lib/94/n-kieliszki-527548e4bde3d6ec4ca7c4ed6a24f8b3.jpg)
Nie ma światowej zgody co do wielkości standardowej dawki alkoholu
13 kwietnia 2016, 10:23Czy na świecie panuje zgoda co tego, jak duża jest standardowa dawka alkoholu? W żadnym razie, a różnice i brak wiedzy utrudniają badania na ten temat.
![](/media/lib/110/n-kawa-2e3fd6993df18af255a61b8ee7741c8e.jpg)
Bioaktywny związek z kawy opóźnia początek cukrzycy
7 września 2017, 11:53Kafestol, diterpen z kawy, opóźnia wystąpienie cukrzycy typu 2.